Jak zvládnout šestinedělí

Jak zvládnout šestinedělí
11. 3. 2021

Neexistuje univerzální návod, jak toto krásné, ale zároveň náročné období zvládnout. Máme pro vás pár základních rad, které jsme posbírali od maminek.

Každá jsme jiná, každé miminko je jiné, a tak i každé šestinedělí je jiné. Přinášíme vám pár užitečných rad, které se hodí každé novopečené mamince. Co je vlastně šestinedělí? Jde o šest týdnů po porodu, kdy se vaše tělo dává zpět dohromady a vy se sžíváte s miminkem. Pokud jste prvorodička, učíte se, jak o miminko pečovat. Základní rada zní, spěte, když spí vaše dítě. Zní to jako klišé, ale je to rada k nezaplacení. Nikdy totiž nevíte, kdy přijde chvíle, kdy miminko začne plakat a nebude chtít spinkat. Když dítě usne a vy máte konečně pocit svobody, chcete dělat spoustu věcí, které s malým uzlíčkem v náručí nestíháte. Věřte, že až ve tři v noci budete utěšovat vaše plačící dítě, budete hořce litovat, že jste večer, když usnulo, koukala na seriály, žehlila, vařila nebo uklízela.

S tím souvisí hned další rada: mějte navařeno jídlo v mrazáku, domluvte se s rodinou, aby vám jídlo zajistila, nebo řekněte každé návštěvě, že místo zbytečných dárků pro miminko mají přinést porci jídla pro maminku. A co vás nejlépe postaví na nohy? Silný vývar! Pokud to jde, požádejte partnera, aby se v těchto dnech o úklid a nákupy postaral on. Případně vyřešte nákupy on-line.

Možná podnikáte, nebo máte v plánu začít hned pracovat. Naše rada zní: práce počká, vážně! Za 6 týdnů se svět nezboří, ale vám a vašemu miminku tento čas nikdo nevrátí. Je to období regenerace a sžívání se s miminkem, a je zásadní. Domluvte se tedy v práci, že prvních 6 týdnů budete na příjmu jen pro opravdu nezbytné případy.

I když vás péče o miminko, jeho přebalování, kojení, kolébání a uspávání zaměstnává na 100 %, nezapomeňte pečovat o sebe. Dodržujte hygienická doporučení, která vám dali v porodnici. Pravidelně se sprchujte, cvičte cviky, které vám doporučili, případně se starejte o jizvy. Pravidelně a vyváženě jezte a hlavně hodně pijte. Pokud kojíte, měla byste vypít zhruba 3 litry tekutin denně. Ne nadarmo se říká, že se nejprve musíte postarat o sebe, a pak až se můžete postarat o dítě. Pokud je to jen trochu možné, snažte se odpočívat a toto období si užít, nikdy se už nevrátí a budete na něj dlouho vzpomínat. Miminka rostou opravdu rychle a i za 6 týdnů si budete říkat, kam se to vaše malé miminko podělo.



© 2017–2024Všechna práva vyhrazena.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop®.