Kolorky jsou pro mě srdcová záležitost

Jana Chladová
22. 6. 2021
Iva Petrovová

Kolorky jsou zase o rok starší! Proto jsme tentokrát vyzpovídali naši majitelku Janu Chladovou, jak čtyři roky s Kolorkami hodnotí, jaké připravila novinky a co Kolorky čeká dál.

Když jsi před 4 roky Kolorky zakládala, co sis tehdy přála?
Moje touha po změně byla tehdy opravdu velká. Přála jsem si vybudovat něco vlastního. Něco, do čeho vložím veškerou svou energii a vášeň a všechno to, co jsem v té době uměla. Mým cílem bylo proměnit dětské spotřební zboží, což plenky bezesporu jsou, v designovou záležitost. Vytvořit stylový základ šatníku miminek. A taky jsem si přála mít zákazníka, který se na mě bude usmívat a bude spokojený. A tak to myslím dopadlo. Kolorky jsem už tehdy zakládala s myšlenkou, že se jim jednou budu moct věnovat naplno a budu si moct dovolit skončit v tehdejší práci. I to se povedlo.

Přišla někdy chvíle, kdy jsi to chtěla vzdát?
Některé chvíle byly a jsou opravdu těžké a já jsem si občas vůbec nevěděla rady. Vždy jsem však hledala cestu, jak se z toho dostat. Co udělat jinak a líp. Za ty roky jsem se naučila trpělivosti a už také vím, že některé věci zkrátka trvají déle, než si představuji, a že se není možné zavděčit všem. Na všem špatném se učím, co udělat příště líp, aby se to už nestávalo. Ale i když to občas bylo složité, ani jednou jsem to nechtěla vzdát.

A kdy ti naopak došlo, že se z Kolorek stala zavedená dětská značka a že se to vlastně celé povedlo?
Každý den mám radost, že se Kolorky prodávají a že si je zákazníci oblíbili. Pořád je to pro mě svým způsobem neuvěřitelné. Došlo mi to, když se začaly ozývat samy od sebe velkoobchody. To jsem si řekla, ty jo, oni už o nás ví, no tak to je mazec! A začala jsem mít pocit jistoty, což bylo moc pěkné. I když je podnikání opravdu náročné, toto jsou pak odměny, pocit zadostiučinění a energie pro to jít dál.

Víš, kolik mají Kolorky zhruba zákazníků?
Upřímně zákazníky nepočítám. Ani to nejde, protože už prodávám i přes jiné obchody. A hlavně pro mě není důležité, jestli jich je o jednoho víc nebo méně. Jsem ráda, že jsou, jsou úžasní a milí a že je jich dostatek na to, aby se Kolorkám dařilo a mohly vznikat další produkty.

Málokdo ví, že Kolorky už jsou k dostání i v cizině. V jakých zemích si je maminky oblíbily?
Jsem nadšená z toho, že Kolorky překročily české hranice. I když je to ještě o něco náročnější než prodávat u nás. Kolorky prodáváme na Slovensku, v Maďarsku, Slovinsku, Polsku a Itálii. A uvidíme, kam dál se Kolorky podívají.

Teď už mají Kolorky dvanáct designů. Jaký máš nejradši?
To nedokážu říct. Celé Kolorky jsou pro mě srdcová záležitost. Všechny mají něco do sebe a mám je všechny stejně ráda.

A který je nejoblíbenější mezi zákazníky?
Většina zákazníků si kupuje různé designy a pak je střídá. Přesně tak jsem to na začátku zamýšlela. Jinak ale u zákazníků vedou KOLORKY NIGHT s motivem jednorožce. Jsem sama zvědavá, jak si povedou nové duhy a déšť. Ty totiž vzbudily velkou vlnu nadšení na Instagramu. Tak uvidíme, jestli se jim náhodou nepodaří jednorožce překonat.

Teď je v nabídce ještě jedna úplná novinka — bambusové plenky. V čem se liší od klasických KOLORKY DAY a jaké jsou jejich výhody?
KOLORKY DAY NATURE jsou takové moje testovací plenky. Zkouším, kam až se dá dojít při výrobě plenky s využitím co nejšetrnějších materiálů k přírodě, aby přitom plenka stále držela svůj komfort. Doufám, že do budoucna posuneme NATURE ještě o kus dál a podaří se nám nahradit zbývající komponenty, aby byly plenky stoprocentně rozložitelné. U nových plenek bych vyzdvihla vlastnosti bambusu — je antibakteriální, hypoalergenní, prodyšný a stoprocentně rozložitelný. Bambus je také nejrychleji rostoucí rostlina, při pěstování se nepoužívají pesticidy ani hnojiva a není nutná jeho opětovná výsadba. Proto má jeho pěstování nízký dopad na životní prostředí. Jsme zase o krok blíž k přírodě a mám z toho opravdu dobrý pocit.

Zákazníci mohou do svého košíku přidat i produkt Dobrý skutek. O co jde?
Mám to v sobě nastavené tak, že když můžu, pomůžu. A díky Kolorkám můžu, proto pravidelně Kolorky věnuji na různá místa. Před pár měsíci jsme zavedli na e-shop i pro naše zákazníky možnost nákupu charitativního produktu Dobrý skutek za zvýhodněnou cenu. Můžou koupit balíček Kolorek a my ho pak ve spolupráci s nadačním fondem Šatník Nory Fridrichové doručíme rodinám samoživitelů. Mám radost, že mám zákazníky, kteří produkt kupují a pomáhají tak společně s námi. Teď jej navíc při příležitosti 4. narozenin podpoříme kampaní s názvem 10 000 Dobrých skutků. Kampaň poběží přesně měsíc a zapojila se i spousta známých osobností. V pomyslné on-line štafetě si posílají plenky, které nakonec doputují právě k rodině samoživitelů. Cílem je v jednom měsíci nasbírat deset tisíc balení plenek. Zapojit se do štafety může úplně každý, stačí udělat Dobrý skutek.

Kolorky už nejsou jen eko plenky, ale nedávno jste uvedli na trh i značku KLRK HOME. Jak tě napadlo začít i s doplňky?
Mám pocit, že když se jednou člověk pustí do výroby čehokoliv, má touhu růst spolu s tou značkou a přinášet zákazníkům další a další výrobky, které by se jim mohly líbit. Pak máte plnou hlavu nápadů, co všechno chcete udělat, a jediné, co vám v tom brání, jsou finance. Vždy říkám, že KLRK HOME vznikly z lásky ke Kolorkám. A také díky tomu, že jsem potkala designerku Sabinu Sedlaříkovou, se kterou si velmi rozumíme co se designu týče, máme společné zaměření na detail i celkově pohled na svět, doplňujeme se. Už jsme uvedli dvě kolekce, obě jsou kompletně navržené i vyrobené v Česku. Doufám, že i KLRK HOME se bude dařit a budeme moct přidávat další výrobky. Máme spoustu nápadů a plánů, tak snad se uskuteční.

Oceňují čeští zákazníci, že jsou doplňky kompletně navržené a vyrobené v Česku?
Já doufám, že ano! Protože je tak složité a náročné to všechno zprocesovat, najít výrobce a vše poskládat dohromady, aby to fungovalo… Věřím tomu, že to oceňují, a proto u nás doplňky nakupují.

Můžeš prozradit, jestli chystáš nějaké nové designy nebo produkty?
Nejen já mám plnou hlavu nápadů, ale i mé kolegyně se zapojují a vymýšlejí, co všechno bychom mohly dělat. Myslím, že před sebou máme ještě dlouhou cestu a že ty nápady, co máme v hlavách, půjdou zrealizovat. Věřím, že se budou líbit a budeme mít spoustu spokojených miminek i rodičů. Moc se na to těším. To je podle mě nejkrásnější část práce, když se člověk může vyřádit a ještě to někomu dalšímu udělá radost.

Jaké máš plány do dalšího roku?
Já mám vždycky velké plány. Bez těch to nejde. Může se ale stát, že ne všechny plány vyjdou, tak je nechci zatím prozrazovat. Pracujeme aktuálně na spoustě novinek, jen to trvá trošku déle, než jsem původně myslela. Snad vás brzy zase něčím krásným novým překvapíme.

A co bys na závěr popřála Kolorkám?
Chtěla bych hlavně poděkovat kolegyním, které se mnou spolupracují. Bez nich by to už dneska nešlo. Všechny jsou strašně moc šikovné a jsem ráda, že je mám. Přeji si, abychom spolu ještě dlouho spolupracovaly. A mým zlatým, krásným, nejmilejším Kolorkám přeji do pátého roku, ať jsou pořád takto oblíbené a krásné. Ať se nám společně podaří velké věci, máme další novinky a výrobky. A ať máme pořád hodně spokojených zákazníků a hlavně suché zadečky. To je nejdůležitější.



© 2017–2024Všechna práva vyhrazena.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop®.