Zdravotní příprava na miminko

Zdravotní příprava na miminko
21. 6. 2023

Těhotenství je jedním z nejkrásnějších období v životě, ale také zároveň jedním z nejnáročnějších. Důležité tedy je nepodcenit připravu.

Na průběh těhotenství mohou působit různé faktory. Ne vždy je možné se na případné drobné komplikace či odchylky připravit, ale prevencí a dodržováním určitých návyků a předcházet některým negativním vlivům lze podpořit vhodné podmínky pro vývoj miminka. Je těžké zorientovat se v tolika nových informacích, které se na vás nahrnou při pouhé přípravě na těhotenství. V dnešní době není často těžké informaci o dané problematice získat, ale určit zda je správná a vhodná pro můj případ. Proto bychom mohli v rámci přípravy na těhotenství začít přípravou psychickou.

Zbytečně se nestresujte. Zní to banálně nebo přímo nereálně. „Vždyť jde o nový život a založení rodiny. Co může být důležitějšího než zdravé miminko?!“ Ano, s tím naprosto souhlasíme. Je však důležité si uvědomit, že právě duševní pohoda je odrazovým můstkem pro zdravé tělo. Právě občas až přebytečné množství informací a rady okolí mohou být velmi stresující. Je rozhodně důležité se zajímat o témata týkající se průběhu těhotenství, mateřství, péče o dítě a i o možné komplikace, které mohou v jednotlivých situacích nastat. Je však zbytečné se dopředu obávat, že se vás problému budou bezprostředně týkat.

Pokud jste založení spíše analyticky, zkuste si dohledat vždy konkrétní data. Možná vás uklidní fakt, že pravděpodobnost mnoha diskutovaných problematik je velmi nízká. Pokud se jedná naopak o běžnou záležitost, která vás zajímá, určitě máte v okolí někoho, kdo se s problémem setkal a co může být lepšího než osobní zkušenost? Pokud vás naopak exaktní data děsí, doporučujeme sledovat tuto tématiku například v rámci tématických knih, blogů, časopisů či na sociálních sítích. Zde je však mimořádně důležitá autentičnost a míra objektivity, které je v záplavě velkého množství profilů těžké najít.

Pro psychickou pohodu je také velmi důležité mít stěžejní témata probraná s vaším partnerem. Pokud máte někoho, o koho se můžete opřít a kdo se na miminko těší s vámi, je důležité si některé věci nastavit ještě předtím, než na ně dojde.

Ať už se jedná o početí, přípravu na porod či názory ohledně výchovy, je praktické vědět (nebo alespoň tušit), jak celou situaci vnímá ten druhý a také důležité si uvědomit, že některé věci může vidět jinak. Každý si neseme určité nastavení ze své primární rodiny a je dobré určit si směr, jakým se chceme ubírat v rodině, kterou jsme vytvořili a kde budeme mít zcela odlišnou roli, roli rodiče. Mluvte spolu o svých plánech a očekáváních. Těhotenství a příchod miminka na svět je výjimečný životní moment. Je to však zcela nové a ne vždy je člověk sám za sebe na všechny aspekty tohoto procesu připraven. Je tedy dobré mít se v takovou chvíli o koho opřít.

Dalším důležitým faktorem je správná výživa. Je jasné, že strava má velký vliv na naše tělo obecně a také již určitě tušíte, co je pro vás v tomto ohledu dobré. Nicméně je vhodné se už v rámci přípravy na početí zaměřit na potraviny a živiny, které mají efektivní vliv na vaše tělo před nebo během těhotenství.

Je stěžejní myslet na to, aby celkový příjem byl bohatý na vitamíny a minerály. Téměř zázračnou záležitostí v tomto ohledu je kyselina listová nebolí B9. Je to živina, která je potřebná v procesu buněčného dělení. Důležitá je i pro správný vývoj miminka. Odborníci radí užívat kyselinu listovou minimálně měsíc před plánovaným početím a stejně tak i ze začátku těhotenství. Některé studie dokonce doporučují zvýšený příjem B9 i pro muže, aby tím podpořili správnou funkci spermií a minimalizovali vznik abnormalit. Potraviny, v kterých naleznete vysoké zastoupení kyseliny listové jsou například kapusta, špenát, římský salát nebo jiná tmavě zelená zelenina. Vhodná je také čočka, červené fazole a pomeranče. Mimo zeleniny a ovoce můžete kyselinu získat také z prenatálních vitamínů.

Celkově dobrá fyzická kondice je důležitým faktorem pro zdravé početí. Pokud bojujete s nadváhou, zvažte v rámci přípravy na miminko návštěvu lékaři či například dietologa. Mnohdy stačí omezit určitý návyk či zařadit do životního stylu více vhodných atributů a vaše tělo bude určitě následně lépe připraveno. Je však důležité se tímto parametrem zbytečně nestresovat. Pokud se s vyšší váhou potýkáte již od dětství, vaše tělo by prudká změna v tomto ohledu mohla zbytečně stresovat.

Na co je však opravdu nutné se v rámci případné změny životosprávy zaměřit, je eliminace návyků jako je kouření, nadměrná konzumace alkoholu nebo dokonce užívání drog. Tyto látky obecně snižují plodnost a výrazně zvyšují riziko komplikací během těhotenství. Je tedy důležité na tyto parametry myslet již s dostatečným předstihem a během samotného těhotenství se jim rozhodně vyhnout.



© 2017–2024Všechna práva vyhrazena.
Vývoj v inspirum, internetový obchod inspishop®.